Zopas bezorgde mijn drukker me de eerste exemplaren van mijn nieuwste boek Tijl: beknopte historiek van de Hitlerjeugd Vlaanderen. Het is het eerste boek dat gewijd is aan de geschiedenis van de
Hitlerjeugd Vlaanderen (1943/1944) of de Hitlerjugend Flandern. Ik zorgde voor een mooie uitgave in vierkleurendruk, en kon rekenen op een reeks unieke foto's die nog niet eerder gepubliceerd werden. Een goede vriend van me stelde ze ter beschikking.
In de tweede helft van maart verzorg ik een nieuwe mailing waarin het boekje te koop zal aangeboden worden. Intekenprijs: 14€ + verzendingskosten. Intussen schrijf ik het laatste hoofdstuk van mijn volgende boek Arnswalde: zwanenzang van 'Langemarck' en 'Nederland' aan het Oostfront, februari 1945.
In het verleden verschenen van mijn hand al tientallen boeken en brochures over diverse figuren uit de geschiedenis van de Vlaamse Beweging en de collaboratie in Europa. De belangrijkste zijn o.a. Hendrik Jozef Elias, Reimond Tollenaere, Odiel Spruytte, Jeroom Leuridan, enz. Meer inlichtingen vindt u op mijn webstek. Met deze blog wil ik in de toekomst berichten over mijn nieuwe projecten en over de literatuur die ik daarbij doorneem.
woensdag 25 januari 2017
vrijdag 6 januari 2017
Unternehmen Seelöwe: nieuwe stelling
De Amerikaanse legerofficier en militair historicus, gespecialiseerd in Duitse operaties, Robert Forczyk neemt in zijn nieuwe boek We march against England: Operation Sea Lion, 1940-41 (2016) een opmerkelijk standpunt in. Indien de Duitsers in de zomer van 1940 hun Unternehmen Seelöwe (Zeeleeuw) daadwerkelijk tot uitvoering hadden gebracht, dan hadden ze Engeland zonder veel tegenstand te ontmoeten kunnen veroveren. Eind augustus waren ze heer en meester boven het luchtruim van Zuid-Engeland. Met hun U-Boote hadden ze de Navy op veilige afstand kunnen houden. Eenmaal geland, hadden de Duitse divisies makkelijk kunnen afrekenen met de slecht opgeleide en bewapende Britse eenheden. Na Duinkerke lag het Britse landleger immers op apegapen, en waren het vooral oudere reservisten die de dienst uitmaakten. Een aantal Duitse generaals popelden van verlangen om de Britten in hun eigen land in het zand te doen bijten. Het oversteken van Het Kanaal vergeleken ze met het oversteken van een brede rivier.
Waarom luisterde Hitler niet naar zijn generaals en bleef hij aarzelen? Volgens Forczyk schrok de Führer voor het risico terug en hoopte hij tot op het laatst dat alleen al het dreigement van een invasie de Britten naar de onderhandelingstafel zou brengen.
Waarom luisterde Hitler niet naar zijn generaals en bleef hij aarzelen? Volgens Forczyk schrok de Führer voor het risico terug en hoopte hij tot op het laatst dat alleen al het dreigement van een invasie de Britten naar de onderhandelingstafel zou brengen.