Het linkse stadsbestuur van het Amerikaanse Charlottesville had al een tijd geleden beslist dat het standbeeld van generaal Robert E. Lee weg moest uit het naar hem vernoemde, maar inmiddels herdoopte, park. Waarom moest het beeld nu weg? Wel omdat Lee door politiek correcten en linkse activisten die uitblinken door een volkomen gebrek aan historische kennis en/of besef, meenden dat hij voor de slavernij was en de 'foute' kant koos tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Ze weten echter niet of willen het niet weten dat Lee eerst een aanbod kreeg om opperbevelhebber te worden van het noordelijke leger. Hij koos echter voor zijn heimat dat Virginia was en voerde het zuidelijke leger aan. Ze weten ook niet of willen het ook niet weten dat hij al enkele jaren na de burgeroorlog door de Amerikaanse president geƫerd werd. Over Lee bestaat er nochtans een recente schitterende biografie geschreven door Michael Korda Clouds of Glory: the Life and Legend of Robert E. Lee (2014). Trouwens sommige 'foundingfathers' van de Verenigde Staten van Amerika zoals Thomas Jefferson, Franklin en George Washington waren ook slavenhouders. Wat moeten we dan doen met president Andrew Jackson, die voor zijn verkiezing een gruwelijke oorlog tegen de indianen voerde? Ook in de vergeetput?
Nu in het kleine Vlaanderen zijn politiek correcte academici en medialui zoals H. van Goethem, Bruno de Wever, G. Verbeeck, K. Aerts, M. Reynebeau... de mening toegedaan dat iedere straatnaam, ieder monument op politieke correctheid dient onderzocht te worden. Stel je maar even voor wat het voorstel van deze kabouters inhoudt als je het op grote schaal doortrekt. In Frankrijk zouden alle monumenten van Napoleon en zijn generaals verwijderd moeten worden. In Groot-Brittanniƫ alles wat herinnert aan Oliver Cromwell (ook de dictatoriale onderdrukker van de Schotten en de Ieren) en het Britse imperium weg ermee! In Duitsland alles wat herinnert aan Bismarck, Frederik de Grote, Maarten Luther en Goethe (de twee laatsten omwille van hun antisemitische geschriften) op het stort. Tussen haakjes wil ik niet nalaten te vermelden dat in Merkel-Duitsland, het grootste politiek correcte land van Europa, al tientallen straatnamen herdoopt werden. In Rusland alles wat verwijst naar het communistische tijdperk (1917-1991) in de vergeetput.
Ik druk me hier nogal grof uit maar als dat de wens is van de linkse en politiek correcte professoren en media dat zijn we niet ver van het tijdperk van Big Brother van George Orwell. Herman van Goethem -ik zag hem onlangs bezig op Ter Zake- als hoofd van het ministerie van Waarheid?
Van tolerantie blijft dan niets meer over. Geschiedenis uitwissen zal zeker het historisch bewustzijn niet bevorderen. Nu al is er zoveel, zoveel onwetendheid. Veel heeft het huidige onderwijs al kapot gemaakt. Dagelijks word ik in de stadsbibliotheek geconfronteerd met het gebrek aan kennis van de schoolgaande jeugd wat betreft de humane wetenschappen. Maak het niet nog erger. Een nieuwe beeldenstorm kunnen we missen als kiespijn.
Ideaal was de oplossing van wijlen Nelson Mandela die alles liet zoals het was zodat zijn regenboognatie in vrede kon bestaan. Na zijn overlijden was van een vreedzame ontwikkeling in Zuid-Afrika niet langer sprake. Verdeeldheid, smeerlapperij, geweld en corruptie zijn in de plaats gekomen. Ik zie dan ook geen enkele zinnige reden om hier met een grote 'opkuis' te beginnen. Het heeft totaal geen zin. Zet bijvoorbeeld naast het monument van Leopold II in Oostende een beeld van een negerslaaf. Dat zegt al veel meer dan het monument gewoon te verwijderen en naar het stort te brengen.
In het verleden verschenen van mijn hand al tientallen boeken en brochures over diverse figuren uit de geschiedenis van de Vlaamse Beweging en de collaboratie in Europa. De belangrijkste zijn o.a. Hendrik Jozef Elias, Reimond Tollenaere, Odiel Spruytte, Jeroom Leuridan, enz. Meer inlichtingen vindt u op mijn webstek. Met deze blog wil ik in de toekomst berichten over mijn nieuwe projecten en over de literatuur die ik daarbij doorneem.
zaterdag 26 augustus 2017
vrijdag 18 augustus 2017
Bezoek Ieper
donderdag 3 augustus 2017
Begrafenis Mark Grammens
Gisteren de begrafenis van Mark Grammens in Liedekerke bijgewoond. Heen en terug van het station naar de Sint-Niklaaskerk van Liedekerke was een hele afstand en klim. Een goed gevulde kerk en een schitterend vrouwenkoor. In totaal was ik van Kortrijk naar Liedekerke en terug vier uur onderweg met het openbaar vervoer.