Gisteren bezochten we met de familie het hernieuwde Flanders Fields Museum in mijn voormalige woonstede Ieper. Wat ons meteen opviel, was dat er al bij de opening om 10u, en dat op een zondagochtend, zoveel belangstelling was.
Nu een bezoek aan het museum is dan ook wel de moeite waard. Flanders Fields is een van 's werelds rijkste musea wat betreft de Eerste Wereldoorlog. Naast Verdun en aan de Somme werden in de diverse veldslagen rond Ieper de meest hevige en bloedige offensieven gelanceerd. Met allerhande nieuwe technieken en snufjes wordt de bezoeker op aanschouwelijke wijze geconfronteerd met de toenmalige bikkelharde realiteit voor mens en dier.
Ook bezochten we de tijdelijke tentoonstelling die gehouden wordt ter ere van de Ieperse fotograaf Anthony. Voor de oorlog fotografeerde hij zowat alle gebouwen in de Ieperse binnenstad. Na de oorlog werden deze foto's ook gebruikt om menig gebouw te reconstrueren. Tijdens de oorlog legde hij voor een groot deel de systematische vernieling van de mooie middeleeuwse stad op de gevoelige plaat. Zijn foto's zijn dan ook voor het culturele erfgoed van de stad Ieper van onschatbare waarde.
In de museumwinkel vond ik achteraf, en dat tot mijn aangename verrassing, nog wat exemplaren van mijn boek over het Duitse soldatenkerkhof van Langemark.
In het verleden verschenen van mijn hand al tientallen boeken en brochures over diverse figuren uit de geschiedenis van de Vlaamse Beweging en de collaboratie in Europa. De belangrijkste zijn o.a. Hendrik Jozef Elias, Reimond Tollenaere, Odiel Spruytte, Jeroom Leuridan, enz. Meer inlichtingen vindt u op mijn webstek. Met deze blog wil ik in de toekomst berichten over mijn nieuwe projecten en over de literatuur die ik daarbij doorneem.