Het is een publiek geheim dat de gewezen stichter-leider van het VNV Staf de Clercq, samen met zijn echtgenote, begraven ligt op het kerkhof van Asse; dat na een ophefmakende ontgraving door de VMO en herbegrafenis in de jaren 1970. Op de Kesterheide bij Gooik ligt nog steeds de grafzerk waar de VNV-leider oorspronkelijk begraven lag. Het is ook de plaats waar tijdens het interbellum de Vlaams-nationale landdagen doorgingen. De vraag luidt thans hoelang de grafzerk nog als monument bewaard zal blijven.
Immers de erfgename van de weduwe van Staf de Clercq heeft de grond waarop de grafzerk ligt, te koop aangeboden. Eerst had ze een voorstel gedaan aan een Vlaams-nationale partij om de grond aan te kopen. Deze partij kon echter de gevraagde som -de vraagprijs voor de dure villagrond is/was heel hoog- niet ophoesten. Wat zal er nu gebeuren? De kans is reëel dat een of andere rijke francofoon of eurokraat deze grond koopt, en er een villa laat bouwen. Zo gaat meteen een stuk Vlaams-nationaal erfgoed verloren. Kan het gemeentebestuur van Gooik hierin niet bemiddelen? Of minister Bourgeois toch bevoegd voor erfgoed?
Volgens de meest recente berichten, zou de grond inmiddels verkocht zijn.
In het verleden verschenen van mijn hand al tientallen boeken en brochures over diverse figuren uit de geschiedenis van de Vlaamse Beweging en de collaboratie in Europa. De belangrijkste zijn o.a. Hendrik Jozef Elias, Reimond Tollenaere, Odiel Spruytte, Jeroom Leuridan, enz. Meer inlichtingen vindt u op mijn webstek. Met deze blog wil ik in de toekomst berichten over mijn nieuwe projecten en over de literatuur die ik daarbij doorneem.
graag een korte verduidelijking over de huidige situatie in februari 2020 :
BeantwoordenVerwijderenTot op heden is de grond - gezien de hoge verkoopprijs - nog steeds te koop.
Wij, van de VZW - Werkgroep Kesterheide zijn in onderhandeling met de kleindochter, om op die lokatie een stukje van de grond met de praalsteen aan te kopen.
Geen sinecure.
Ook is er een brochure uitgegeven - Leeuwenvlaggen op de Kesterheide, 100 jaar Vlaams-nationalistisch militantisme - opgemaakt door Johan Daelman (zal op zaterdag 29/2/2020 in primeur komen tijdens het éérste eetfestijn ten voordele van de aankoop) die vooral het vooroorlogse gebeuren (een vergeten periode) met de "Vlaamsche Landdagen" op de Kesterheide in het licht wil stellen, want in mei 1920 was het jaar van de eerste Landdag.
De opbrengst is ook ten voordele van de fondsenwerving voor deze aankoop.
Verdere details kan men terugvinden via FB op :
https://www.facebook.com/Werkgroep-Kesterheide-717304001727425/
Wat is het doel van de VZW Werkgroep Kesterheide ; Het bevorderen en beoefenen van heemkunde.
De Werkgroep Kesterheide VZW wil het lokale verleden bestuderen van Kester (Gooik) en de Kesterheideheuvel.
In dit kader wil de Werkgroep Kesterheide VZW het voormalige praalgraf van Staf De Clercq op de Kesterheideheuvel (Kesterheide 12, Kester) bewaren en toegankelijk houden als onroerend erfgoed met een cultuurhistorische waarde.
De Werkgroep wil dit doen via een infobord ter plaatse, via allerhande publicaties, via themawandelingen en voordrachten.
De Werkgroep Kesterheide VZW is politiek ongebonden en heeft als vereniging geen andere politieke en maatschappelijke doelstellingen dan wat hierboven geformuleerd werd.
Vragen, steeds welkom.
Bob Wellens.
Voorzitter
VZW Werkgroep Kesterheide.