Op initiatief van de CD&V werd gisteravond door de Kortrijkse gemeenteraad beslist de Cyriel Verschaevestraat in Marke, een deelgemeente van Kortrijk, af te schaffen. De beslissing werd ook goedgekeurd door de huidige stadscoalitie (Open VLD, Spa en N-VA). Merkwaardig is toch dat de straatnaam er in de jaren 1970 kwam door toedoen van de CD&V, die toen nog onder de naam CVP de politieke meerderheid in Kortrijk vormde. Diezelfde partij nam nu de leiding om ze af te schaffen. Een eerste poging daartoe, enkele jaren geleden, botste toen op het verzet van de bewoners van de Verschaevestraat. Thans werden de buurtbewoners niet meer om hun mening gevraagd.
|
De Cyriel Verschaeve-straat in Marke (foto FDK) |
Zo heeft Kortrijk toegegeven aan plat opportunisme en eenzijdig historisch onderzoek. Als ze in de zogenaamde Groeningestad nu consequent willen zijn dan moeten ze ook de Willem Putmanstraat, de Stijn Streuvelslaan en de Jozef Decoenewandeling afschaffen. Immers allen hebben ze zich tijdens de bezetting aan collaboratie schuldig gemaakt.
Terzelfdertijd wordt naast de Verschaevestraat ook de Leopold II-laan geliquideerd. Het Nelson Mandelaplein blijft echter bestaan. Nochtans gaat het hier om een veroordeelde terrorist. Ja, plat opportunisme...
Wordt de geschiedenis niet vaak geschreven door de overwinnaar die zijn groot gelijk en zijn maagdelijkheid in elk opzich wil aantonen? Deze vraag betreft zowel de oudheid als meer recente gebeurtenissen. Geschiedschrijving is dan ook zelden 100% objectief. Voor sommigen is het zelfs een wapen, een drukkingsmiddel dat herleid kan worden tot de bekende spreuk "Oog om oog, tand om tand", waardoor de kiemen gelegd worden voor nieuwe twisten en conflicten die alles behalve balsem zijn voor menig gekwetste ziel.
BeantwoordenVerwijderenZo'n zaken zijn het openen van de doos van Pandora. Als CD&V hier iets mee te maken heeft hebben ze een pracht van een Owngoal gescoord.
BeantwoordenVerwijderenIn één keer CD&V zonder C en zonder V. Blijft nog een inhoudloze D!
BeantwoordenVerwijderen