zondag 20 juli 2014

'Zwervers' door Knut Hamsun

Zeven jaar nadat hij de Nobelprijs voor Literatuur gewonnen had, publiceerde Knut Hamsun in 1927 de roman Zwervers in twee boekdelen. Voor de eerste maal verschijnt deze roman nu in het Nederlands in een enkel boekdeel bij uitgeverij De Geus.
De roman speelt zich af in het verzonnen dorpje Polden dat op enkele tientallen kilometers ten zuiden van de meest noordelijke Noorse stad Tromso ligt. De zwerver, de vagebond zonder vaste verblijfplaats, behoort tot de meest geliefkoosde figuren van de grote Noorse schrijver, die in eigen land nog steeds veel gelezen wordt. De hoofdfiguur in Zwervers is Edevart, een jonge man die opgroeit in het kustdorp Polden. Hij is voorbestemd voor een leven als visser of keuterboer. Armoede vormt een zekerheid. Op een dag ontmoet hij August een zwerver die toevallig in Polden aanspoelt. Tot verrassing van zijn dorpsgenoten besluit Edevart August op een volgende reis te vergezellen. De laatste beloofde hem immers een gouden toekomst.
Algauw merkt Edevart dat zijn reisgenoot hem beet genomen heeft. August verdient weliswaar bakken geld maar verkwist het even vlug als het binnenkomt. Bovendien is hij een onverbeterlijke dronkaard. Edevart besluit het over een andere boeg te gooien. Hij spaart zijn geld, en een deel van zijn inkomsten investeert hij tot grote vreugde van zijn familie en dorpsgenoten in Polden, dat langzamerhand tot welvaart komt. Op de achtergrond van Edevarts avonturen zien we Noorwegen uitgroeien van een arm, behoeftig land tot een moderne welvarende staat. Hamsun beschrijft de pracht van de natuur, de eenvoud van het leven maar ook de bikkelharde realiteit van het klimaat en de onzekerheid van het bestaan. Een van de beste romans van Knut Hamsun.