zondag 24 april 2016

Otto Skorzeny Mossad-agent?

De gewezen Duitse commandoleider SS-Obersturmbannführer en ridderkruisdrager Otto Skorzeny zou een medewerker geweest zijn van de Israëlische geheime dienst Mossad. Volgens de meestal welingelichte krant Haaretz zou hij in haar opdracht in 1962 de Duitse raketspecialist Heinz Krug in München vermoord hebben. Deze werkte immers in opdracht van de Egyptische dictator Nasser, een gezworen vijand van de Israëlische staat.
Skorzeny, bekend geworden als de bevrijder van Mussolini in september 1943, stond wereldbekend als een specialist van geheime acties en had geen holocaustbloed aan zijn handen. Bovendien kende hij het gaan en doen van heel wat prominente nazi's. In de jaren 1950 en 1960 was hij van nabij betrokken bij het ondoorzichtige spel van spionage, contraspionage, dubbelspel en verraad dat het naoorlogse Europa in zijn greep hield. Skorzeny ging maar al te graag in op het verzoek van de Mossad. Hij zat immers steeds om geld verlegen.
Andere bronnen twijfelen over de correctheid van de informatie in de prominente Israëlische krant. De Britse historicus Guy Walters meent dat Skorzeny met zijn enorme gestalte van twee meter en zijn opvallend duellitteken op zijn linkerwang toch moeilijk onopvallend een moord kon uitvoeren. Eenieder kende hem en wist dat hij onder meer voor de Amerikanen werkte. Iemand als Krug had onmiddellijk onraad geroken, aldus Walters. De archieven van de Mossad zijn niet raadpleegbaar. Het raadsel zal dus nog enige tijd onopgelost blijven. Het vraagteken in de titel mag vooralsnog blijven staan.