maandag 11 november 2013

De spectaculaire kunstschat van München-Schwabing

Enkele dagen geleden werd er in een appartementsgebouw in een voorstad van München, Schwabing een schat van zo maar eventjes 1400 verdwenen geachte kunstwerken weergevonden. Ze verdwenen in de jaren 1937-1942. De meeste werken werd door de nazi's als "entartete Kunst" bestempeld. Daaronder bevinden zich werken van onder meer Otto Dix en Marc Chagall.
Het appartement waar de werken ontdekt werden, is eigendom van Cornelius Gurlitt die ze van zijn vader 'erfde'. Deze, Hildebrand Gurlitt genoot als kunsthandelaar bepaalde privileges van minister van Propaganda Joseph Goebbels. Hoewel van joodse afkomst nam Goebbels hem in dienst om in musea allerhande 'on-Duitse' werken te confisqueren en in magazijnen onder te brengen. Onder de 1400 inmiddels in beslag genomen schilderijen bevinden zich ook geroofde werken, die vroeger eigendom waren van gevluchte of vermoorde Duitse joden. Sommige werken zijn echter daadwerkelijk privé eigendom van de familie Gurlitt. Thans dienen experts uit te zoeken wie de voormalige eigenaren waren. Een schier onmogelijke opgave.
Bijgaande karikatuur toont Hitler vertoevend in de hel waarbij hij zijn woede tegenover de Münchener overheid uit (Frankfurter Allgemeine Zeitung, 6 november 2013).