dinsdag 26 maart 2019

Ons kent ons

Ik ben geen regelmatige lezer van De Morgen. Pas vandaag viel mijn oog op een klein stukje dat op 2 maart ll. in die krant verscheen. Het is een typisch voorbeeld van wat men noemt "Ons kent ons". De Gentse professor en broer van ... Bruno de Wever schreef een miniem propaganda- en promotiestukje over het laatste boek van Frank Seberechts Drang naar het Oosten. Boek dat inmiddels terecht bij kenners van de Oostfrontproblematiek op heel wat kritiek stuitte. Toch krijgt het werk van Bruno, ooit zelf auteur van een Oostfrontersboek (1984), heel wat krediet mee. Je stelt je dan de vraag of ie het boek wel zelf grondig gelezen heeft van kaft tot kaft. We geven het citaat weer zonder er commentaar aan toe te voegen. "Met alle terechte belangstelling voor Herman van Goethems '1942' zouden we bijna vergeten dat Frank Seberechts net zo'n belangrijk boek heeft geschreven. De Vlamingen die naar het oostfront trokken, begingen de grootste gruwelijkheden, toont hij, en niet omdat ze zoveel van Vlaanderen hielden, maar gewoon omdat het nazi's waren." Citaat afkomstig van Bruno de Wever, hoogleraar geschiedenis UGent anno 2019.

1 opmerking:

  1. We hebben de voorstelling van het boek bijgewoond en het was zeer slecht voor het hart. Kortom, alle Oostfronters zijn volgens de auteur moordenaars en oorlogsmisdadigers.
    Tussen het publiek waren er enkele "kenners" en afstammelingen van Oostfronters, die zorgden voor een verhitte discussie na zijn voorstelling, en waar de auteur probeerde de discussies te kortsluiten door aan te dringen op een natje en een droogje.
    Droog was die avond wel, voor andere dan weer vochtig (door het traanvocht van onderdrukte woede).
    Kortom, ik zal het boek voorlopig niet aanschaffen, hooguit ontlenen in een bibliotheek, als het daar te vinden zal zijn...

    BeantwoordenVerwijderen